Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)

Składniki:

  • 3 kromki czerstwego razowego chleba
  • dwie łyżki masła
  • 3 gałązki majeranku
  • 5 plastrów szynki długodojrzewającej
  • łyżka sera pleśniowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Zalewa:

  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sałatka:

  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 2 łyżki borówek
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • łyżeczka octu sherry
  • sól

Przygotowanie:

Kromki chleba pokrój w kostkę i przesmaż je na maśle z dodatkiem świeżego majeranku. W misce wymieszaj podsmażone kostki chleba z pokrojoną szynką i serem pleśniowym. Stadniki dopraw oregano, tymiankiem i przełóż do foremek. Przygotuj zalewę. Do miski wbij jajko, dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki i wlej zalewę do foremek. Pudding piecz w 180 stopniach przez 12 minut. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju, wbij jajko i mieszaj. Dodaj borówki i szpinak. Sałatkę dopraw solą i octem sherry. Smacznego!