Pomidorowy chłodnik z malinami, truskawkami i zieloną pastą

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)

Składniki:

Chłodnik:

  • 1 kg malinowych pomidorów
  • 200 g truskawek
  • 100 g malin
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • garść świeżej kolendry
  • ocet cherry
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 szklanki Prosecco
  • ciabatta

Pasta z ogórka i avocado:

  • avocado
  • 2 małe ogórki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Pomidory pokrojone w drobną kostkę zmiksuj z malinami, truskawkami, czosnkiem, papryczką chilli, świeżą kolendrą, octem cherry i Proseco. Do zmiksowanych warzyw i owoców dodaj kawałki podpieczonej ciabatty i ponownie zmiksuj. Dzięki temu chłodnik będzie gęściejszy. Idealnym dodatkiem do chłodnika będzie pasta z ogórka i avocado. Ogórki obierz ze skóry i pokrój w bardzo drobną kostkę. Avocado skrop sokiem z cytryny, rozgnieć widelcem i dodaj pokrojone ogórki. Pastę dopraw solą, kolorowym pieprzem i posiekaną miętą. Na środku talerza ułóż zieloną pastę, a dookoła nalej chłodnik. Smacznego!