Polędwica z dorsza smażona w ziołowej panierce i długodojrzewającej szynce

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 60 dag polędwicy z dorsza podzielonej na 4 części
  • 8 sporych, cieniutkich plastrów szynki długo dojrzewającej
  • pół szklanki białego wina typu riesling

Panierka:

  • sól gruboziarnista – szczypta
  • pieprz świeżo mielony
  • listki świeżego tymianku – łyżka
  • listki natki pietruszki – łyżka
  • listki szałwii – łyżka

Pozostałe:

  • około 1 kg kapusty
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • kilka suszonych żurawin
  • 2 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka kminu rzymskiego

Panierka:

Wszystkie składniki włóż do moździerza i utrzyj. Polędwiczki lekko osusz papierem i obsyp z każdej strony panierką (nie za dużo żeby nie było za słone) po czym zawiń w plastry szynki i wstaw do lodówki na jakąś godzinę, aby się ładnie przykleiła szynka do ryby. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na maśle. Gdy już lekko opadnie dodaj bulion i pozostałe składniki. Duś aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż polędwiczki, pod koniec podlej winem i chwilę poduś. Podawaj dorsza obok kapusty.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+