Pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i smażoną sałatą rzymską

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka supreme
  • sól
  • pieprz
  • 4 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • oliwa
  • kilka listków szałwii
  • 1/2 szklanki białego wina
  • łyżeczka octu winnego
  • 4 pomidorki cherry na gałązce
  • łyżka masła

młode pieczone ziemniaki:

  • 10 szt. młodych podgotowanych ziemniaków
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • łyżeczka kminu w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • oliwa

smażona sałata rzymska:

  • sałata rzymska
  • 2 fileciki anchois
  • łyżka masła
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

Mięso posól i popieprz. Suszone pomidory i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni.

Dodaj kapary. Pierś przesmaż na patelni skórą do dołu. Dolej wino i ocet. Na koniec dodaj pomidorki cherry, listki szałwii i masło. Pierś z kurczaka piecz w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.

Do brytfanki wrzuć ziemniaki. Dopraw je solą, pieprzem i suszonymi przyprawami. Dolej oliwę i wymieszaj dokładnie. Ziemniaki piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 15 minut.

Doskonałym dodatkiem do dania będzie pieczona sałata rzymska. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż fileciki anchois. Dodaj czosnek. Następnie podsmaż sałatę. Na koniec dodaj jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Gotowe!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+