Pierś kaczki z sałatką makaronową

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • pierś z kaczki
  • sól
  • różowy pieprz w ziarnach
  • jabłko

marynata:

  • 1/2 szklanki pitnego miodu
  • 5 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu

sałatka makaronowa:

  • 100 g ugotowanego makaronu typu małe muszelki
  • 3 kiszone pomidory
  • 6 kiszonych rydzów
  • starty ząbek czosnku
  • oliwa do smaku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Zacznij od marynaty. Do rondelka wlej miód pitny. Dodaj anyż i goździki. Marynatę gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Skórę kaczki natnij w kratkę. Mięso natrzyj solą i różowym pieprzem. Pierś przełóż do naczynia i zalej marynatą. Odstaw.

Przygotuj sałatkę makaronową. Kiszone pomidory i rydze pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj ugotowany makaron i pokrojone kiszonki. Dodaj starty ząbek czosnku. Sałatkę dopraw oliwą, octem balsamicznym, świeżą bazylią, pieprzem i odrobiną soli.

Pierś z kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu, żeby się ładnie spiekła i przyrumieniła. Mięso smaż przez 3 minuty z każdej strony. Usmażoną pierś odłóż na deskę, żeby odpoczęła. Na patelnię wlej marynatę. Dodaj cienkie plastry jabłka. Skrop je sokiem z cytryny i duś przez 2-3 minuty.Na spodzie talerza ułóż jabłka i plastry kaczki. Na wierzch nałóż sałatkę makaronową. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+