Pierś gęsia w sosie gruszkowym i z plackami z kapusty i anyżu

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 duża gęsia pierś (na dwie osoby)
  • suszony majeranek
  • szklanka czerwonego wina
  • jeden rozłupany goździk
  • 2 bardzo słodkie gruszki
  • kawałek świeżego imbiru
  • skórka z limonki
  • łyżka masła
  • trzy garści posiekanej świeżej białej kapusty
  • 1 jajko
  • mąka ulubiona (może być pszenna, może kukurydziana i żytnia czy razowa)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka startej marchewki
  • szczypta tartego anyżu
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z gęsi połóż na deskę, z wierzchu przykryj przeźroczystą folią i rozklep na płasko, ale tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Skórę z pomocą bardzo ostrego noża natnij w kratkę i natrzyj solą, goździkami i majerankiem. Wstaw do miski, zalej winem i odstaw do lodówki na najkrócej 12 h. na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia. Na bardzo rozgrzaną patelnię włóż pierś kaczą skórą do dna. Smaż kilka minut i hop na drugą stronę, jeszcze chwila i do pieca na 180 stopni C, około 10-12 min. Na patelnię wrzuć pokrojone w ósemki gruszki, smaż podrzucając. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i zmniejsz ogień do połowy, duś aż gruszka się rozgotuje. Kapustę dokładnie odciśnij i w misce wymieszaj z jajkiem, natką, marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki żeby powstało gęste płynne ciasto. Dopraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Pierś z kaczki podawaj różową i pokrojoną w plastry, polaną sosem z plackami obok.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+