Pierożki z sękaczem, porzeczkami i sosem agrestowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 14)

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego

Farsz:

  • 150 -200 g sękacza
  • garść białych porzeczek
  • łyżka soku malinowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • żółtko
  • łyżeczka brązowego cukru

Sos agrestowy:

  • 3 garści agrestu
  • wanilia
  • 3 łyżki masła
  • kilka listków stewii
  • szczypta kardamonu
  • kilka kropli białego octu balsamicznego

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Pokrusz kawałek sękacza, dodaj porzeczki, sok malinowy, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto francuskie cienko rozwałkuj. Na jednej połowie ciasta ułóż porcję farszu w równych odstępach i przykryj pozostałą częścią ciasta. Palcami delikatnie sklej ciasto. Za pomocą noża lub radełka wykrój kwadraciki. Pierożki ułóż na blasze wyścielonej papierem i posmaruj żółtkiem z odrobiną cukru. Pierożki piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Przygotuj sos. Posiekaj agrest i przesmaż go na maśle z odrobiną wanilii i listkami stewii. Sos dopraw szczyptą kardamonu i octem balsamicznym. Pierożki podaj z agrestowym sosem. Smacznego!