Pierogi z podhalańskim serem górskim, malinami i sosem miętowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • wrzątek – ilość odpowiednia do wyrobienia ciasta
  • 1 łyżka masła
  • sól/pieprz
  • wędzony ser podhalański
  • maliny

  • 4 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego

  • 150 ml wino perłowego np. proseco
  • mięta
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • świeże maliny

Przygotowanie:

Z wrzątku, masła i mąki wyrób ciasto. Podhalański ser zetrzyj do miski i dodaj maliny, wymieszaj. Ciasto jak najcieniej rozwałkuj, a za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde nałóż trochę farszu i uformuj pieroga. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wino z dżemem, miętą, sokiem i pieprzem. Pierogi polewaj sosem i posyp świeżymi malinami.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+