Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej śmietany
  • wrzątek

Farsz:

  • 2 upieczone udka z kaczki
  • 3-4 gałązki majeranku
  • garść czerwonych porzeczek
  • 2-3 łyżki syropu z czarnego bzu

Sos:

  • 500 ml cydru
  • laska wanilii
  • szklanka drylowanych wiśni
  • 2 łyżki melasy

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!