Piernikowy falafel z pikantnym sosem pomidorowym i salsą verde

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

falafel:

  • 400 g namoczonej ciecierzycy
  • 100 ml wody gazowanej
  • natka pietruszki
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 papryczki chili
  • cebula
  • 10 goździków
  • 7 ziaren kardamonu i kolendry
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 laski cynamonu
  • sól
  • pieprz

salsa verde:

  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

pikantny sos pomidorowy:

  • 2 łyżki suszonych papryczek peperoncino
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody mineralnej
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Goździki, kardamon, kolendrę,anyż i cynamon utrzyj w moździeżu. Papryczki, cebulę i imbir pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycę przełóż do blendera i dodaj do niej przyprawy i warzywa. Wszystko zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dolej wody mineralnej. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do masy. Całość dopraw solą i pieprzem. Z masy formuj kulki i smaż na głębokim tłuszczu. Falafele wyjmuj kiedy się ładnie zrumienią.

Natkę pietruszki i kolendry posiekaj. Dodaj posiekany czosnek, chlust oliwy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Salsa verde gotowa!

Papryczki utrzyj i przesmaż na sporej ilości oleju. Do papryczek dodaj koncentrat pomidorowy i wodę mineralną. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw solą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+