Pieczony półgęsek na musie z wędzonych śliwek, wina i sera pleśniowego

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 5 grubych plastrów półgęska
  • łyżka masła
  • czerwona cebula
  • 10 dkg śliwek suszonych
  • szklanka czerwonego słodkiego wina
  • 15 dkg sera pleśniowego
  • pieprz
  • sól

sałatka z roszponki z orzechami i chilli:

  • 3 garście roszponki
  • garść uprażonych orzechów laskowych
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • pieprz
  • sól
  • kilka listów tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino. Redukuj sos przez 15 minut. Gotowy sos zblenduj. Do przestudzonego musu dodaj ser pleśniowy i zblenduj wszystkie składniki ponownie. Dopraw solą i pieprzem.

Z pieprzu, soli, tymianku, musztardy, octu winnego i oliwy z oliwek zrób dressing.

Orzechy laskowe przypraw pieprzem i rozgnieć. Roszopnkę polej dressingiem i dodaj do niej orzechy. Na patelni grillowej usmaż plastry półgęska. Podawaj je z musem z suszonych śliwek, wina i sera pleśniowego.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+