Pieczony camembert z jabłkiem, tymiankową gruszką i sosem truskawkowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 camembert
  • kwaśne jabłko
  • laska wanilii
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • kilka liści młodego szpinaku i sałaty

tymiankowa gruszka:

  • gruszka
  • łyżka miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • kilka listków tymianku i rozmarynu

sos truskawkowy:

  • 200 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • szklanka soku z granatu
  • 2-3 listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jabłko, ziarna wanilii i sok z cytryny. Składniki dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zetnij górę camemberta. Na wierzch sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż ser się zrumieni i zacznie „bulgotać”.

Przygotuj tymiankową gruszkę. Na patelni zrób zalewę. Wlej miód i wodę. Dodaj świeże zioła. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Plastry gruszki ułóż na pergaminie i odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj truskawkowy sos. Na patelnię wsyp truskawki i dodaj cukier. Poczekaj, aż tryskawki zaczną się rozpuszczać i dolej ocet oraz sok z granatów. Gotuj do momentu, gdy truskawki się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z liśćmi sałaty, szpinaku i sosem truskawkowym. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+