Pieczone młode sałaty z kindziukowym chrustem i sosem sardelowym

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

  • serca młodych sałat: polska, rzymska (może być rzymska mała), radichio, strzępiasta
  • łyżka orzeszków pistacjowych
  • czosnek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek octu malinowego
  • oliwa
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Kindziukowy chrust:

  • 20 plastrów kindziuka
  • 3 łyżeczka musztardy Dijon
  • oliwa

Sos sardelowy:

  • 3 żółtka
  • kilka sztuk sardeli
  • oliwa
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • sok z cytryny
  • kiszony ogórek
  • pieprz

Przygotowanie:

Żółtka zmiksuj z sardelami. Nie przerywając miksowania cienkim strumyczkiem dolewaj oliwy aż masa stanie się jednolita. Dodaj natkę pietruszki, musztardę i sok z cytryny. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dopraw pieprzem. Sałaty ułóż na blaszce tak jakby były w grządce. Dodaj posiekany czosnek, pomidorki cherry i pokruszone pistacje. Sałaty skrop octem malinowym, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 160 stopni około 15 min C. Musztardę połącz z oliwą. Plastry kindziuka posmaruj sosem i smaż na rozgrzanej patelni. Upieczone sałaty podawaj z kindziukowych chrustem i sosem sardelowym. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+