Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym na wiejskiej śmietanie

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • około 500 – 600 g oczyszczonych filetów z leszcza (może być jeden duży filet lub kilka małych)
  • Po szczypcie: suszona papryka słodka, kardamon w proszku, kurkuma, pieprz czarny świeżo mielony, sól morska gruboziarnista
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
  • 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżka klarowanego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na blachę do pieczenia rozkładam papier, a na nim kawałki ryb. Szczypty suszonych przypraw mieszam razem i wcieram w rybę a natkę, bułkę i masło łączę w misce i odstawiam.

Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę. Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z rybą posypaną bułką tartą z dodatkami. Piekę aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem ryby do sosu dodaję resztę szczawiu.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+