Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 żółte papryki
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 dag ulubionej wędzonej ryby
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 starty ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 jajka przepiórcze

Sos:

  • puszka pomidorów krojonych
  • posiekana łyżka bazylii i natki pietruszki oraz tymianku
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Papryki dokładnie umyj, osusz i wyjmij od góry gniazda z pestkami, natrzyj solą w środku. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj trochę wrzątku do lekkiego podniesienia się kuskusu. Gotową kaszę rozkrusz w palcach i dodaj do niej obranego, posiekanego pomidora, rybę, czosnek, natkę pietruszki i cebulę. Dobrze dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nafaszeruj papryki, na każdą rozbij jedno jajko i wstaw do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondlu na oliwie przesmaż cebulę z pomidorami, czosnkiem i ostrą papryczką, po czym dodaj do bulionu i gotuj aż zgęstnieje. Na końcu dopraw ziołami i pieprzem oraz solą. Na talerzu wylej sos, a na niego połóż paprykę.