Pieczona kaszanka z gruszką oraz puree z selera i jabłka

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)

Składniki:

  • kaszanka
  • duża czerwona cebula
  • gruszka
  • łyżka masła
  • szczypta sproszkowanego kminu rzymskiego
  • dwie szczypty cynamonu
  • dwie szczypty kopru włoskiego
  • masło

Puree:

  • 2 upieczone selery
  • słodkie jabłko
  • 50 ml białego wina
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnego jogurtu
  • szczypta soli
  • kilka listków tymianku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w pióra. Z gruszki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w ósemki. Cebulę i gruszkę podsmaż na odrobinie masła. Dodaj kmin, cynamon, koper. Wszystko wymieszaj. Podsmażoną gruszkę i cebulę włóż do brytfanki wyłożonej folią aluminiową. Dodaj pokrojoną w plastry kaszankę. Folię dokładnie, szczelnie zwiń. Kaszankę piecz w 200 stopniach przez 15 minut. Do kaszanki idealnym uzupełnieniem będzie puree z selera i jabłka. Upieczone selery obierz ze skóry i wrzuć do miksera. Z jabłka usuń gniazda nasienne, pokrój je w kostkę i włóż do miksera. Dodaj wino, masło, jogurt i sól. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie puree. Przełóż do miseczki i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z upieczoną kaszanką. Smacznego!