Penne z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii zapiekane pod białym twarogiem z pomidorową sałatką

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Baza sosu:

  • 500 g makaronu penne
  • 2 kg dojrzałych i słodkich pomidorów
  • 1 ostra papryczka
  • 6 ząbków czosnku
  • bazylia
  • 300 ml oliwy
  • pieprz, sól
  • 300 g chudego twarogu

Sałatka z pomidorów:

  • 4-5 szt. różnego rodzaju pomidorów
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • bazylia
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • oliwa
  • 1 szt. młodej cebuli
  • sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj starty czosnek, oliwę, bazylię ostrą posiekaną papryczkę i wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Penne ugotuj na pół twardo, odcedź i lekko przelej oliwą. W garnku przesmaż sos i dodaj makaron. Mieszaj koło 2 minut. Pomidory pokrój na kawałki, pomieszaj z posiekaną cebulą, startym czosnkiem, bazylią, octem i oliwą – dopraw. Gotowy makaron przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiekaj aż się zrumieni.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+