Owoce flambirowane nalewką malinową, podane z kremem angielskim

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • mix owoców leśnych
  • brzoskwinia
  • masło
  • nalewka malinowa

krem angielski:

  • 250 ml tłustego mleka 3,2%
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 – 4 żółtka (w temp. pokojowej, ogrzane)
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy wlewaj powoli mleko i dokładnie mieszaj. Masę ubji na parze, aż zgęstnieje.

Na maśle podsmaż kawałki borzoskwinii i owoce leśne. Do owoców wlej nalewkę i podpal.

Owoce polej kremem angielskim.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+