Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)

Składniki:

  • 3 l bulionu warzywnego
  • 400 g ślimaków
  • 3-4 łyżki oleju ryżowego
  • 2 duże pomidory bawole
  • 5 młodych cebulek
  • mały korzeń imbiru
  • zielona ostra papryczka
  • laska cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • łyżka pasty z papryki chilli
  • 2 garści szpinaku
  • sól

Smażony makaron ryżowy:

  • 1/2 paczki ugotowanego makaronu ryżowego
  • jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • garść kiełków groszku

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Pomidory i paprykę pokrój w dużą kostkę, Ccebulki na połówki, a imbir w cienkie paski. Warzywa podsmaż w garnku na oleju ryżowym. Dodaj laskę cynamonu, anyż i sól. Następnie dodaj zieloną papryczkę, imbir i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż i zalej bulionem warzywnym. Na koniec dodaj łyżkę ostrej pasty z papryczki chilli. Do gotującej się zupy dodaj ślimaki, cebulę i garść szpinaku. Zupę dopraw solą i pieprzem i poczekaj, aż się zagotuje. Przygotuj makaron według przepis na opakowaniu. W misce rozbij jajko i roztrzep, następnie wlej je na rozgrzanego woka i dodaj ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kiełki, posiekany ząbek czosnku i odrobinę sosu sojowego. Zupę i makaron podawaj na osobnych talerzach. Smacznego!