Ostra sałatka z pieczoną kaczką i sosem brzoskwiniowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)

Składniki:

  • cała kaczka
  • łyżka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta goździków
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • 2 jabłka
  • 2 mandarynki
  • sól
  • pieprz

Sałata:

  • 3 ogórki gruntowe
  • 4 czerwone cebulki
  • garść sałaty rzymskiej
  • garść sałaty masłowej
  • garść sałaty karbowanej

Sos:

  • 3 świeże brzoskwinie
  • 3 brzoskwinie z puszki
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryczka chilli
  • łyżka sosu rybnego
  • skórka z limonki
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Kaczkę delikatnie ponacinaj, dopraw solą i pieprzem. W moździerzu utrzyj imbir, goździki, skórkę z pomarańczy i cynamon. Natrzyj kaczkę przyprawami. Jabłka i mandarynki pokrój w ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Mięso wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Przygotuj sos. Pokrój brzoskwinie i włóż do blendera. Dopraw solą, pieprzem, papryczką, olejem i sosem rybnym. Całość zmiksuj na jednolitą masę, przelej do miseczki. Dodaj skórkę z limonki i kolendrę. Przygotuj sałatkę. Obierz ogórki, usuń gniazda nasienne i pokrój. Porwij sałaty i pokrój cebulki na połówki. Sałatę, ogórki i cebulki wymieszaj z mięsem z kaczki i wyłóż na talerz. Udekoruj kolendrą i papryczką chilli. Smacznego!