Omlet z pomidorkami koktajlowymi, szparagami i polskim kozim serem podany z Ajranem

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 150 ml woda gazowana
  • sól/pieprz
  • zielone szparagi
  • kilka listków szpinaku
  • 10 dag pomidorków
  • 10 dag średnio twardego sera koziego

Ajran:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml woda niegazowanej
  • sól
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, wodę gazowaną, sól i wymieszaj za pomocą trzepaczki wbijając jak najwięcej powietrza. Na w miarę płytkiej patelni rozpuść masło i przesmaż posiekane szparagi, szpinak oraz pomidorki. Wlej na to jajka i cały czas ruszaj patelnią (ruchem okrężnym) ściągając z boków już ścięte jajka do środka. Powinna powstać na omlecie lekka fala. Połóż teraz plasterki sera i zapiecz w piecu lub pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jajka muszą być ścięte. Omleta zdejmuj z patelni łamiąc go w pół. Jogurt przelej do dzbanka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ajran podawaj schłodzony.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+