Okoń w chrupiącym cieście z ogórkową salsą

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 10 – 12 filetów z okonków
  • mąka kukurydziana
  • 100 ml piwa
  • jedno jajo
  • sól/pieprz

Salsa:

  • 1 ogórek zielony
  • małe chili
  • ząbek czosnku
  • odrobina świeżej kolendry
  • sok z limonki
  • mały kawałeczek kopru włoskiego

Przygotowanie:

Filety z okonków posól, popieprz i odstaw do lodówki. Ogórka posiekaj w kostkę, dodaj chili, kolendrę, sok i koper włoski. Mąkę połącz z piwem i jajkiem, aby powstałe gęste ciasto. Okonki zatapiaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, podawaj z salsą.