Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 l koziej maślanki
  • 1 ząbek czosnek
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka kminku rzymskiego
  • szczypior
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 szklanki długodojrzewającego sera koziego
  • 150 g twarożku koziego
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • liście i łodygi z jednej botwiny
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przerzuć do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.

Pomidory pokrój w ósemki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.

Ser zetrzyj na grubych okach. Ser rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.

Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.
Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+