Mule z jałowcową w pomidorowym sosie

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)

Składniki:

Mule:

  • 1 kg świeżych muli
  • pęto kiełbasy jałowcowej
  • zielona papryka pepperoni
  • czerwona papryka chilli
  • żółta papryka chilli
  • główka czosnku
  • ziarna kolendry
  • 4 pomidory
  • cebula szalotka
  • 5 młodych ziemniaków
  • pół główki kopru włoskiego
  • oliwa
  • sól

Grzanki:

  • bagietka
  • łyżka masła
  • główka czosnku
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • estragon
  • kolendra

Przygotowanie:

Umyj mule i przełóż je do miski. Te, które są otwarte, wyrzuć do kosza, bo są zepsute. Kiełbasę, papryczki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Młode ziemniaki pokrój w talarki. Główkę czosnku przekrój na pół. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć ziemniak, kiełbasę i papryczki. Następnie połóż na patelni połówki czosnku, gdy czosnek się przyrumieni i odda swój aromat, zabierz go z patelni. Dodaj pomidory i fenkuł. Całość przypraw ziarnami kolendry i solą. Wrzuć mule i gotuj je pod przykryciem do momentu, aż się otworzą. Przygotuj grzanki. Na patelnię wlej oliwę i dodaj łyżkę masła. Włóż połowę główki czosnku. Dodaj tymianek, natkę pietruszki, estragon i gałązkę kolendry. Bagietkę pokrój w grzanki i przysmaż z ziołami na patelni.