Mazurek wielkanocny z kremem figowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • słoik dżemu porzeczkowego

Krem figowy:

  • 300 g cukru
  • 250 g suszonych fig
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka i dokładnie wyrób ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną płaską blasze wyłożoną pergaminem. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 10 – 15 minut. Przygotuj krem figowy. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone figi. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i cierpliwie czekaj, aż owoce się rozpadną, a mleko idealnie połączy się z karmelem. Gotową masę zmiksuj z masłem na gładki krem. Upieczone ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem figowy. Mazurka udekoruj według uznania bakaliami. Smacznego!