Marynowany sandacz z sosem musztardowym

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 filety z sandacza ze skórą

marynata:

  • 1/4 szklanki soli gruboziarnistej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kopru włoskiego
  • łyżka suszonej skórki z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki

sos musztardowy:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki musztardy
  • 20 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • duża szczypta kopru włoskiego
  • łyżka świeżego koperku
  • sól

sos ostro-słodki:

  • papryczka chili
  • sok z limonki
  • łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszaj w misce. Filety sandacza dokładnie natrzyj. Rybę włóż do naczynia skórą do dołu. Naczynie przykryj folią spożywczą. Rybę dociśnij deską z obciążeniem i wstaw do lodówki minimum na dobę. Przygotuj dodatki. W misce utrzyj żółtka. Dodaj musztardę, białe wino, miód i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw koprem włoskim, solą i świeżym posiekanym koperkiem. Zrób ostro-słodki sos. W misce wymieszaj sok z limonki z łyżką cukru pudru. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zamarynowany filet sandacza oczyść z nadmiaru marynaty i pokrój w cienkie plastry, ale bez skóry. Na talerzu ułóż plastry sandacza i podawaj je z sosami. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+