Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 30 dkg ugotowanego makaronu typu świderki
  • cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • pomidor
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 25 dkg wędzonego łososia
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryczki
  • jajko
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 10 dkg żółtego sera
  • łyżka bułki tartej

sałatka:

  • 20 truskawek
  • sałata rzymska
  • szklanka maślanki
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i pomidora pokrój w drobną kostkę. Wędzonego łososia na większe kawałki.

Wszystkie pokrojone składniki przesyp do miski i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki: natkę pietruszki, sok z limonki, kmin, słodką paprykę, jajko, śmietanę, makaron świderki, wino.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.

Wszytko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp bułką tartą. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.

Przygotuj sałatkę. Truskawki pokrój w ćwiartki, a sałatę rzymską na większe kawałki. Przygotuj szybki sos. Do maślanki dodaj starty czosnek, sok z limonki, oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Sałatę i truskawki zalej sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+