Lin zapiekany z ziołami ze smażoną cykorią

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 całe liny
  • garść posiekanych świeżych ziół (bazylia, kolendra, mięta, tymianek)
  • sok z cytryny
  • jeden starty ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • 2 – 3 cykorie
  • 2 łyżki dobrego masła
  • 50 ml koniaku
  • sól / pieprz
  • butelka czerwonego wina
  • kilka goździków
  • cynamon
  • skórka z pomarańczy
  • czarny pieprz
  • miód

Przygotowanie:

Liny ponacinaj co dosłownie cm, skrop cytryną i natrzyj ziołami z czosnkiem. Całość włóż do brytfanki i polej oliwą z oliwek. Piecz w temp. 210 stopni C z każdej strony około 10 min.

Na patelni rozpuść masło i wrzuć cykorię, jak zmiękną dodaj koniak i podpal. Do garnuszka wlej wino a pozostałe składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do wina. Rybę podaj z cykorią, a obok kielich ciepłego wina!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+