Letnie kotlety z kabaczka, cielęciny, fety i lekkiego sosu pieczeniowego

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 kabaczek
  • 500 g mielonej cielęciny
  • 200 g twardej feta
  • ziarna kolendry
  • ziarna kopru włoskiego
  • sok z cytryny jednej
  • świeży estragon

Sos:

  • kilka kości cielęcych, małych
  • 500 ml piwa jasnego nie pasteryzowanego
  • kawałek tłustego mięsa cielęcego na wywar
  • kawałek łopatki cielęcej
  • marchew, por, seler, pietruszka po 3 szt.
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 8 szt. suszonych prawdziwków
  • tymianek świeży
  • świeża natka pietruszki
  • kilka łyżek mąki
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

Kabaczka zetrzyj na tarce, dorzuć mięso, fetę, estragon, cytrynę i uprażone ziarna. Formuj kotlety, które smaż na rozgrzanym oleju. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, powinna powstać zasmażka. Dodaj do niej teraz sosu w takiej ilości żeby sos był nie zagęsty. Kotlety polewaj sosem. Przepis zacznij od sosu, tak zwanej bazy. Bazę tą możesz podzielić i pomrozić używając później jako przysłowiowej „kostki”. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej mięso i warzywa. Dodaj pozostałe składniki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu nawet z 12godzin. Z gotowego bulionu wyjmij kości i mięso a resztę przetrzyj przez sito. Masz już bazę.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+