Leniwe w sosie porzeczkowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 350 g białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • sól, cukier
  • posiekana mięta

Sos:

  • 300 g porzeczki czarnej lub czerwonej
  • 2 goździki
  • szczypta rozpuszczalnej kawy
  • 2 ziarna kardamonu
  • 100 ml wódeczki miodóweczki

Kompot:

  • letnie owoce: jabłka, młode kwaśne śliwki, brzoskwinie, agrest, porzeczka
  • 3 łyżki miodu owocowego

Przygotowanie:

Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć. Do wrzącej wody wrzucaj pocięte na kilka centymetrów kluski. Gotuj aż wypłyną. W między czasie na patelnię wrzuć porzeczki z pozostałymi składnikami i lekko gotuj aż porzeczki się rozpadną. Sos przetrzyj przez sito. Ciepłe kluski wymieszaj w misce z sosem i świeżymi listkami mięty. Owoce na kompot podziel na mniejsze kawałki, zalej ciepłą wodą. Dopraw miodem i pozostaw na 30 min.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+