Lekki sandwich z cielęciny, dobrego pieczywa i wiosennych warzyw

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 plastry cielęciny, najlepiej z górki
  • łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 liście sałaty
  • 4 posiekane w talarki rzodkiewki
  • 1 ogórek małosolny
  • 4 łyżeczki oliwy do posmarowania chleba
  • 2 jajka
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • pół ząbka czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Cielęcinę lekko rozbijam i marynuję kilka godzin w musztardzie, oliwie, tymianku, occie i czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Do jogurtu dodaję czosnek, natkę i majonez – odstawiam. Na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla wkładam cielęcinę, a po kilku minutach chleb posmarowany oliwą. Na drugiej patelni smażę jajko sadzone (najlepiej z obu stron delikatnie przekładając). Gdy chleb i cielęcina się zgrillują przechodzę do składania kanapki. Najpierw chleb, później sos, warzywa, jajko i drugi chleb.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+