„Latte” z puree ziemniaczano-maślanego, zsiadłego mleka z pieczonym żeberkiem wieprzowym

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Latte ziemniaczane:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1,5 łyżki masła
  • zsiadłe mleko (na każde latte po 4 łyżki)
  • gałka muszkatołowa
  • 10 dag wędzonego boczku

Reszta składników:

  • 1,5 kg wieprzowych żeberek bez tłuszczu
  • listek laurowy
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 300 g młodej cebuli
  • łyżka sosu sojowego
  • kilka młodych marchewek
  • 1 por

Przygotowanie:

Żeberka oczyść z nadmiernego tłuszczu, umyj, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj miód z listkiem, czosnkiem i sosem sojowym. Dodaj do marynaty żeberka i wstaw do lodówki. Dokładnie rozgrzej rondel i przesmaż w nim żeberka, dodaj cebulki, marchewki i pory. Chwilę duś. Dodaj odrobinę wody żeby zebrać smak. Całość wraz z płynem przełóż do garnka ciśnieniowego i duś około 30-40 minut. Jeśli dusisz w zwykłym rondlu to co jakiś czas dolewaj wody. Duś aż mięso będzie odchodzić od kości. Ziemniaki ugotuj i ugnieć dodając masła, pieprzu i gałki. Cienkie plastry wędzonego boczku wstaw do rozgrzanego piekarnika i poczekaj aż się zrumienią. Puree przełóż do kilku szklanek, dodaj zsiadłe mleko i chipsy z boczku. „Latte” podawaj z żeberkami.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+