Kwiaty cukinii faszerowane mięsem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • kwiaty cukinii
  • mielone mięso drobiowe
  • 1 szalotka
  • 1 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • skórka z cytryny
  • słodkie pomidory w puszce
  • papryczka chilli
  • limonka
  • pół czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Mięso łączę w misce z posiekanym pęczkiem natki, roztartym 1 ząbkiem czosnku, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na oliwie szalotką. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam wszystkie składniki.

Czerwoną cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oliwie, dodaję 1 ząbek czosnku i posiekane chilli. Po chwili smażenia dodaję pomidory w puszce, skórkę cytrynową, sok z limonki i posiekaną natkę.

Mięsnym farszem nadziewam kwiaty cukini. Sos przelewam do naczynia do zapiekania, układam w nim kwiaty cukinii i zapiekam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+