Kuskus z pieczonymi pomidorami, czosnkiem i olejem orzechowym, podany z plackiem paratha

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 9)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 300 g kuskusu
  • 3 duże, soczyste pomidory
  • chlust oliwy
  • 8 pomidorków cherry
  • główka czosnku
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • czerwona cebula
  • 2 zielone papryczki peperoni
  • żółty pomidor
  • garść uprażonych migdałów
  • 6 łyżek oleju orzechowego

placek paratha:

  • 1,5 szklanki mąki razowej pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 0,5 – 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek roztopionego klarowanego masła lub ghi

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w dużą kostkę. Do miski wsyp kuskus. Dodaj pomidory i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Przygotuj dodatki. Na blasze ułóż pomidorki i czosnek. Dodaj porwane liście bazylii. Posól i popieprz. Całość skrop oliwą. Warzywa wstaw do piekarnika na 10 minut. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Papryczki pokrój na większe kawałki. Pomidora pokrój w kostkę. Uprażone migdały pokrusz.

Wszystkie składniki dodaj do kuskusu. Na koniec sałatkę polej olejem orzechowym.

W misce wymieszaj mąkę, wodę i sól. Ciasto wyrób na stolnicy. Kawałki ciasta rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem. Złóż go na pół i posmaruj roztopionym masłem. Ponownie złóż placek na pół i posmaruj masłem. Całość rozwałkuj ponownie na cienki placek. Placki smaż na rozgrzanym klarowanym maśle lub ghi.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+