Kruche ciasteczka miętowo – wiśniowe z limonkową bitą śmietaną

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)

###Składniki i przygotowanie:

**Składniki:**

**ciasto:**

* szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mielonych migdałów
* ¾ kostki masła
* 8 łyżek cukru pudru
* jajko
* listki mięty
* szczypta soli
* 1/2 szklanki suszonych wiśni

**bita śmietana:**

* 1/2 szklanki śmietany 36%
* 3 łyżki cukru pudru
* sok z połowy limonki
* skórka z limonki
* mięta do przybrania

###Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta połącz w mikserze. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 1 cm. grubości. Za pomocą kieliszka lub foremki wytnij ciasteczka. Blachę oprósz mąką i ułóż na niej ciasteczka. Piecz je w 220 stopniach przez 10 minut. W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Na koniec dodaj skórkę z limonki. Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+