Królik duszony z jabłkami, podany z puree selerowym

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 udka z królika
  • kilka gałązek tymianku i majeranku
  • 1 ząbek startego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jabłka typu Lobo
  • 2 szklanki naturalnego soku jabłkowego
  • kostka masła extra 82%
  • szklanka białego wina
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 duże selery
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Królika natrzyj ziołami, oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przesmaż w rondlu nie dodając tłuszczu. Wyciągnij królika, a do rondla wrzuć pół masła i pokrojone na ćwiartki jabłka (bez gniazd). Smaż około 10 minut i dodaj królika, następnie wino i sok. Duś około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Jak królik będzie bardzo miękki wyjmij, a jabłka z płynem przetrzyj przez sito i wstaw na duży ogień. Na koniec dodaj kawałek masła, żeby zagęścić sos. W drugim garnku gotuj selery aż będą miękkie. Odlej wodę, selery utrzyj z mlekiem i masłem na puree. Dopraw solą i odparuj na małym gazie. Podawaj razem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+