Królik duszony w białym winie z oliwkami, kaparami i cebulą, z makaronem z ziołami

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • tuszka królika
  • seler naciowy
  • 4 cebule dymki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • mąka do oprószenia królika
  • 1/2 kostki masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • szklanka wody

smażony makaron:

  • 500 g tagliatelle
  • garść świeżej bazylii
  • garść lubczyku
  • garść natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • garść startego długodojrzewającego sera

Przygotowanie

Królika podziel na części. Dopraw go solą i pieprzem. Selera naciowego i oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki przekrój na pół. Marchewki pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej i masło. Królika oprósz mąką i obsmaż. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do brytfanny i dodaj szklankę wody. Na patelni przesmaż warzywa, tymianek i rozmaryn. Podlej je winem i śmietanką. Dodaj musztardę i wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Warzywny sos przelej do brytfanny. Królika z warzywami gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

W osolonej wodzie ugotuj makaron. Podsmaż go na oliwie z czosnkiem i dolej małą chochelkę wody z gotowania makaronu. Zioła posiekaj i dodaj do makaronu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj garść drobno startego długodojrzewającego sera. Królika podawaj z makaronem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+