Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 garści surowego nieobranego bobu
  • 2 garści surowego groszku
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • sok z limonki
  • skórka z limonki
  • dwie łyżki posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • Do dekoracji: posiekana truskawka

Przygotowanie:

Laskę wanilii kroję wzdłuż, a pestki usunięte za pomocą noża lub łyżeczki wrzucam do bulionu wraz z cukrem. Zagotowuję. Do gotującego się płynu wkładam groszek, bób i skórkę z limonki, gotuję około 8 min aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru, miksuję na gładką masę – krem (jeśli mikser nie chwyta wszystkich kawałków krem należy przetrzeć dodatkowo przez sito). Do kremu dodaję mleko kokosowe i jeszcze raz zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z limonki, po czym chłodzę i wkładam do lodówki. Zimny chłodnik można podać w kieliszkach do wina, wrzucając dwie kostki lodu i posypując posiekaną miętą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+