Kremowa zupa z dorsza z marynowanym imbirem i ziemniakami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 3 l rybnego bulionu
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • 4-5 ziemniaków
  • seler naciowy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • sól
  • pieprz

Ostra pasta:

  • papryka
  • czerwona cebula
  • główka czosnku
  • marchewka
  • 3 tajskie papryczki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • olej
  • szczypta cukru brązowego

Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę, selera, czosnek, papryczkę chilli, imbir, jabłko i ziemniaki pokrój na średnie kawałki. Na maśle w garnku najpierw podsmaż ziemniaki i jabłka, następnie pozostałe warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa podsmaż. Dolej bulion rybny i dodaj filety. Warzywa gotuj do miękkości, następnie zupę zmiksuj na jednolity krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą smażone ostre fileciki z dorsza. W maszynce do mielenia zmiel paprykę, cebulę, papryczki tajskie, czosnek i marchewkę. Na patelnię wlej olej i przesmaż zmielone warzywa. Pastę dopraw solą i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i cukier. Pastę przełóż do miseczki, jednak nie całą. Na patelni, na której zostało trochę pasty, usmaż kawałki ryby. Zupę krem podawaj z kawałkami dorsza. Smacznego!