Krem z młodych ziemniaków i młodego pora

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:
* 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
* 30 dag młodych ziemniaków
* 2 młode pory
* 2 łyżki masła
* kilka plastrów wędzonego boczku
* 4-5 gałązek świeżego koperku
* 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
* kilka listków lubczyku

Przygotowanie:

Do garnka wkładam dobrze wyszorowane ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję. W połowie gotowania na patelni przesmażam na maśle pory i dodaję do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, całość miksuję na jednolitą masę. Można dodać śmietany 30%, około 100 ml. Do gotowego kremu dodaję posiekany lubczyk a bezpośrednio na talerz przesmażony bekon, migdały i posiekany koperek.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+