Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)

Składniki:

  • 3 l bulionu warzywnego
  • por
  • seler
  • 2 pietruszki
  • mały kalafior
  • 5-6 liści jarmużu
  • oliwa
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz do smaku

Pulpety:

  • 40 dkg mięsa mielonego z udźca indyka
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 liście jarmużu
  • sól

Przygotowanie:

Na desce pokrój pora, selera, pietruszkę, kalafiora i jarmuż. Warzywa podsmaż na oliwie i przypraw gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Do przesmażonych warzyw dodaj jarmuż i całość posól. Warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksuj je na krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą pulpeciki. Mięso włóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny, uprażony sezam, posiekany szczypior i jarmuż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Masę dobrze wyrób rękoma i uformuj małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Zupę krem z białych warzyw podawaj z pulpecikami. Smacznego!