Kotleciki z młodej fasoli z mini cukiniami, patisonami smażonymi z ostrą musztardą

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)

Składniki:

  • 250 g młodej fasoli
  • szklanka amarantusa
  • sok z pomarańczy
  • papryczka chili
  • garść świeżej kolendry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki sumaku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Smażone chrupiące warzywa:

  • 3-4 mini cukinie
  • 2 małe patisony
  • 2-3 czerwone cebule szalotki
  • 2 zielone papryczki
  • pół główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • sok z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do miski wsyp amarantusa i zalej go sokiem z pomarańczy.W blenderze zmiksuj fasolę, chili, świeżą kolendrę i przyprawy. Na koniec dodaj dwie łyżki namoczonego amarantusa. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodaj kolejną porcję amarantusa. Za pomocą 2 łyżeczek uformuj małe kotleciki. Smaż je na głębokim i mocno rozgrzanym oleju. Idealnym dodatkiem do kotlecików będą chrupiące warzywa. Cukinie, patisony pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki i cebule przekrój na pół. Na oliwie podsmaż najpierw twarde warzywa, czyli cebulę, czosnek i papryczki. Następnie dodaj cukinie i patisony. Do przyrumienionych warzyw dodaj musztardę, sok z cytryny. Warzywa dopraw solą i świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!