Kluski ziemniaczano-ciecierzycowe z sosem z jałowcową

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)

Składniki:

Kluski:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • puszka ciecierzycy
  • czerwona papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • łyżka kwaśnego jogurtu
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sos z jałowcową:

  • 3 pęta małej kiełbasy jałowcowej
  • seler naciowy
  • duży kawałek imbiru
  • papryczka chilli
  • 2 czerwone cebule
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • szczypta ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren kozieradki
  • kilka ziaren kardamonu
  • olej
  • dwie szczypty soli
  • 100 ml białego wina
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty cukru
  • cytryna

Przygotowanie:

Kiełbasę, seler, imbir i chilli pokrój w plastry. Papryki i cebulę w dużą kostkę. Na patelni upraż ziarna kolendry, kozieradkę i kardamon. Na patelnię wlej olej i wrzuć wszystkie składniki i dopraw solą. Dolej wino i dodaj jogurt. Dodaj odrobinę cukru i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu ok 30 minut. Ziemniaki i ciecierzycę przeciśnij przez praskę. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, czosnek, pieprz i jogurt. Ciasto zagęść mąką ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta uformuj na desce wałeczek i potnij w średnie kluseczki. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia. Na talerz nałóż sos z warzywami i kiełbasą a na wierzch kluseczki. Danie udekoruj pokrojoną papryką. Smacznego!