Kluski z bryndzy z sosem warzywnym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)

Składniki i przygotowanie:

Kluski z bryndzy:

  • 300 g bryndzy
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki syropu z pędów sosny

Sos warzywny:

  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • 6 pomidorków cherry
  • oliwa do przesmażenia
  • sól, pieprz
  • 4 liście czerwonej i zielonej bazylii
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Z bryndzy, jajka, mąki i syropu zrób ciasto. Uformuj wałeczki i pokrój je na kluseczki.
Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek na cienkie plasterki. Na oliwie przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj połówki pomidorków cherry, bazylię i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do gotowego sosu dodaj ugotowane kluseczki. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+