Kanapka z kiełbasą pieczoną w piwie miodowo-gryczanym z sałatką z pikli

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 długie kiełbasy
  • 2 średnie bagietki
  • szklanka piwa miodowo-gryczanego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 2-3 goździki
  • kilka listków świeżego majeranku i lubczyku
  • cebula

sałatka z pikli:

  • mały słoiczek ogórków piklowych (sałatka szwedzka)
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • pieprz
  • kilka listków natki pietruszki i koperku
  • łyżeczka zielonego świeżego pieprzu

karmelizowana cebula:

  • 2 czerwone cebule
  • łyżka brązowego cukru
  • sól

Przygotowanie:

Kiełbasę ponacinaj i włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do kiełbasy.

Przygotuj sos. Musztardę, piwo, goździki i świeże zioła wymieszaj dokładnie. Sosem zalej kiełbasę i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Przygotuj sałatkę z pikli. Do miski przełóż ogórki. Dopraw je musztardą, zielonym pieprzem, miodem, posiekaną natką i koperkiem. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw mielonym pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Dodaj sól i brązowy cukier. Duś przez 15 minut. Bagietkę przekrój na pół. Włóż upieczoną kiełbasę i dodatki, karmelizowaną cebulę i sałatkę z pikli. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+