Jesienny krem z topinamburu

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 70 dag topinamburu
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2x duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l mleka
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki masła 82%
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Paluszki chlebowe:

  • 20 g drożdży
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mleka
  • łyżeczka soli i cukru
  • 3-4 szklanki mąki
  • łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur, kukurydzę i gotuj aż będzie w półmiękkie. Wyciągnij kukurydzę i za pomocą noża zetnij ziarna. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora, ziarna kukurydzy i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok i skórkę z cytryny i sól. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem i mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki. Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj chrzan, sól, pieprz i miksuj na delikatny krem. Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Drożdże włóż do dużej miski i rozpuść w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mleko, sól i cukier. Do wszystkiego dodawaj mąki wciąż wyrabiając. Powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ciasto rozwałkuj. Posyp uprażoną czarnuszką i pokrój na 0,5 cm paski. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C i na pergaminie włóż do niego paluchy. Piecz aż lekko się zarumienią i wyrosną.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+