Jagnięcina duszona z jesiennymi warzywami pod ciastem francuskim

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 40 dag jagnięciny najlepiej z łopatki
  • 2 średnie białe cebule pokrojone w ósemki
  • 2 średnie pory pokrojony na 2 cm kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kwadraty 1×1 cm
  • 1 papryka zielona pokrojona w kwadraty 1×1 cm
  • 1 papryczka chili lub łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • ciasto francuskie
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę i zamarynuj w jogurcie na co najmniej 5h. Po upływie czasu wyjmij mięso i odciśnij z jogurtu (jogurt zostaw). W rondlu na rozgrzanym oleju przesmaż mięso, a pod koniec smażenia dodaj mąkę, chwilę mieszaj i przełóż do miski. W tym samym rondlu przesmaż warzywa i duś około 10 minut. Do warzyw dorzuć mięso, jogurt, pomidory i kolendrę. Kiedy składniki są dokładnie połączone przełóż do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Brytfankę przykryj ciastem francuskim i posmaruj żółtkiem. Piecz około 1h w temperaturze 170 stopni C. Przed podaniem posyp gotowy gulasz kolendrą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+