Indyk faszerowany owocami

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • indyk w całości ( ok. 5 kg )
  • 75 g masła
  • garść świeżej kolendry, mięty
  • szczypta soli
  • szklanka soku pomarańczowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżka suszonej skórki z cytryny
  • łyżka suszonej skórki z pomarańczy

farsz:

  • 400 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 3 sparzone limonki
  • 1 sparzona pomarańcza
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 20 dag zmielonej drobiowej wątróbki
  • jabłko
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżej mięty
  • piana z 3 białek

Przygotowanie:

Masło utrzyj z solą i świeżymi posiekanymi ziołami – kolendrą i miętą. Ziołowe masło włóż pod skórę indyka. Wykałaczką zepnij pierś ze skórą tak, aby masło nie wypłynęło. W miseczce wymieszaj dokładnie przyprawy – cynamon, cukier brązowy, suszoną skórkę z cytryny i pomarańczy. Mieszanką przypraw natrzyj dokładnie indyka.

Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę pęczak z kawałkami limonek i pomarańczy. Dodaj suszoną żurawinę, zmieloną wątróbkę i kawałki jabłka. Farsz dopraw solą, pieprzem i świeżą miętą. Na koniec do farszu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Gotowym farszem nafaszeruj indyka. Na koniec szpagatem zwiąż nogi indyka. Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut na 1 kg mięsa. Na dno brytfanki wlej sok z pomarańczy. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+