Grzanki z dżemem pomidorowym, bryndzą i kurczakiem gotowanym w maśle

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • kostka bryndzy
  • Kurczak w maśle:
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżej bazyli
  • garść świeżego tymianku
  • kostka masła

Dżem pomidorowy:

  • 2 kg żółtych pomidorów
  • 3 szalotki
  • 2 pomarańcze
  • 50 ml brandy
  • 3 łyżki miodu rzepakowego
  • szczypta płatków chilli
  • świeży majeranek

Przygotowanie:

Udka wyluzuj, dopraw solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami. W garnku rozpuść masło i duś kurczaka z ziołami i połówkami cebul, na bardzo wolnym ogniu. Przygotuj pomidorowy dżem. Pomidory, filety z pomarańczy i cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej pomidory i pomarańcze. Całość podlej brandy. Dodaj miód i płatki chilli. Dżem redukuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podpieczone pieczywo posmaruj bryndzą i pomidorowym dżemem. Na wierzch połóż kawałki kurczaka. Całość posyp listkami tymianku. Kanapka mistrzów gotowa. Smacznego!