Grzanka ze szczawiem, karmelizowaną cebulą i smażonymi ślimakami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)

Składniki:

  • ciabatta
  • puszka ślimaków ok. 200 g
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g cukru
  • 300 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml octu balsamicznego
  • cytryna
  • 50 ml oliwy
  • łyżka miodu
  • garść liści musztardowca
  • garść szczawiu
  • garść szczypiorku czosnkowego
  • kilka kwiatów i lisktów bazylii

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę wsyp na patelnię i zasyp cukrem. Do skarmelizowanej cebuli dodaj masło i pozostałe składniki – pokrojone kurki i czosnek. Składniki dopraw solą i pieprzem. Dodaj ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ślimaki i całość podsmaż. Świetnym dodatkiem do grzanki będzie sałatka z ziół. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, miód i starty czosnek. Dressing wymieszaj. Dodaj liście musztardowa, szczaw, szczypior i kwiaty bazylii. Przygotuj grzankę. Przekrój ciabattę, natrzyj ją oliwą, czosnkiem i ugrilluj. Na ciabattę nałóż ślimaki i ziołową sałatkę. Smacznego!